Ano Kurki: Asetelma – Dokumentaatioita Paikasta
Näyttelyn avajaiset keskiviikkona 17.7. klo 18-20, tervetuloa!
Mikä on paikka?
Arjen estetiikassa se voi tarkoittaa merkityksellistä tilaa, joka muodostuu tuttuuden, rituaalin ja toiston kautta. Se rakentuu tavallisista, näennäisen triviaaleista tapahtumista tietyllä merkityksellä latautuneessa tilassa. Paikka on sidottu emotionaaliseen merkityksellisyyteen arkisten toimintojen, ajatusten ja mielleyhtymien kautta. Paikka on myös se, missä nyt olen. Punainen piste. Sijainti elämässä, yhteisössä ja perheessä. Paikka, jossa olen itseni kanssa. Paikka kotona. Koti on paikka minussa, joka säteilee asettamaani tilaan. Se valuu sormenpäistäni koskettamiini esineisiin ja pintoihin.
Asetelmat ovat esteettisiä tutkimuksia, joissa pohditaan arjen valintoja, pyhyyttä ja sattumanvaraisuutta. Musteella työskennellen Kurki ammentaa valon, muodon ja sommittelun havainnosta. Muste materiaalina on yksinkertaisuudessaan miellyttävä. Yksiväriset ja toistuvat kuvat antavat jatkuvuuden ja turvallisuuden tunnetta. Työ on eräänlaisen rukouksen tai meditaation rituaali. Asetelman äärelle palaaminen merkitsee havainnoimista, dokumentoimista, reflektoimista ja toistoa.
Ano Kurki (s.1990) asuu ja työskentelee Siuntiossa ja opiskelee estetiikkaa Helsingin yliopistossa. Hän työstää mustetta japaninpaperille sekä kierrätetylle puuvillalle, joka on värjätty käsin kotoa löytyvillä materiaaleilla. Asetelmatutkielmat heijastelevat Kurjen jokapäiväistä elämää ja identiteettiä queerinä muunsukupuolisena taiteilijana ja aktivistina.
ENG
Still Life – Documentations of Place
What is Place?
In everyday aesthetics Place can stand for a meaningful space formed within familiarity, ritual and repetition. It is construed by ordinary and seemingly trivial happenings within a space of certain importance. Place is tied with emotional intent by a replay of mundane, familiar and unfamiliar acts, thoughts and associations. Place is also where I stand. A red dot. My location in life, community and family. It is where I am with myself. Place is home. Home is Place. Heart, body and soul. Memories, mapping. Connections.
The still life studies are a progression of aesthetic studies contemplating on choice, sanctity and contingency of everyday life. Working with ink Kurki draws from perception of light, form and composition. Ink as a material is pleasing in its simplicity and plainness. Monochromatic and repetitive pictures give a sence of safety and continuity. Returning to the practice is a form of prayer or meditation; it includes observation, documentation, reflection and repetition.
Ano Kurki (1990) works in on washi paper as well as hand dyed recycled cotton found from their home, dyed with domestic materials. The still life studies represent their every day life and identity as a queer non-binary artist and activist.