Anna Matveinen: Alkemistinen hoiva

Avajaiset torstaina 28.03. kello 18-20

Alkemistinen hoiva -näyttely keskittyy tuoksun, muistojen ja hoivan yhtenäiseen synergiaa. Mikä vaikutus sillä on, että kasvattaa teosmateriaalin nollapisteestä lopulliseen muotoon?

Projektissa kasvatetaan bionahkaa scoby-nimisellä organismilla, joka on bakteeri- ja hiivayhdistelmä, joka fermentoi kasvuvaiheessa teetä ja tuottaa prosessin yhteydessä selluloosaa. Teosten piirrokset ovat tehty tiettyjen tuoksumuistojen pohjalta ja nämä piirrokset on poltettu hiilidioksidilaserilla bionahkoihin. Sama tekniikkaa on käytetty käsintehtyihin papereihin, jotka ovat tehty kierrätysmateriaaleista ja luonnonkuiduista.

Anna Matveinen on kuva- ja esitystaiteilija, joka työskentelee ritualisoidun taiteen tekemisen ytimessä. Teosten sisältö vaihtelee, mutta tämän hetkinen työskentelyn painopiste on pyhät liminaalitilat ja niiden ympäristöstä löytyvät kulttuurillisen jäämät.  Taiteilijana on äärimmäisen tärkeää myös soveltaa luonnontieteiden ilmiöitä taiteellisiin ja rituaalimaisiin tiloihin.

Teoksilla Matveinen haluaa luoda pysähtyneisyyden tiloja, jossa on mahdollista kokea äkillisiä tunnetiloja, jotka johtavat elämänhalun uudistumiseen, palautumiseen ja voimistumiseen. Hän haluaa myös fasilioida syviä yhteyden kokemuksia katsojan tunnereaktioihin taiteellisen materiaalin kautta. Teoksen päämateriaalina toimii ääni ja tekstipohjaiset teokset, joka muuttavat muotoaan ritualisoidun taiteellisen prosessin kautta ja fragmentoituvat visuaaliseksi materiaaliksi. Nämä muodot ovat kuvia, videoita ja installaatioita.

Matveinen valmistui taiteen maisteriksi Taideyliopistosta keväällä 2022 ja kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta 2016.

Tapahtuman tiedot

30.03.2024 - 16.04.2024
Poriginal galleria, Eteläranta 6, Pori