Eero Yrjölä

Kasvun kansio

Näyttelyn lähtökohtana on ollut kadoksissa oleva päiväkotikansioni. Päiväkodeissa “kasvun kansioihin” dokumentoidaan lapsen henkilökohtaista kasvua ja kehitystä lapsen tärkeiltä vuosilta. Kansiot toteutetaan yhdessä lasten kanssa, keräten niihin myös lapsen itsensä valitsemia piirroksia ja hänen kertomiaan tarinoita.

Oma kasvun kansioni oli vaaleanpunainen ja siinä koreili prinsessoja. Etsin sitä vuosikaudet, kunnes muisto palasi mieleeni. Ollessani yksitoistavuotias, heitin kansioni pois. Heitin pois tytön, joka en enää vuosiin ollut saanut olla.

Näyttelyni kuvaa tuon kadonneen tytön — hänen tunteidensa, kasvunsa — uudelleen löytämistä ja jälleen näkyväksi tekemistä.

***

Eero Yrjölä (s. 1990) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän käsittelee taiteessaan kokemusta sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja kasvusta. Henkilökohtaiset teokset tuovat esiin satuttavia, mutta myös oivaltavia hetkiä menetetystä queer-lapsuudesta. Sekä jaetun ilon että ulkopuolisuuden kokemukset ovat läsnä koskettavalla tavalla.

Yrjölä työskentelee moninaisesti, erityisesti installaation keinoin. Hänen taidettaan on ollut esillä muun muassa Turun kaupungin taidemuseo WAMissa, Suomen Tukholman-instituutin galleriassa, Galleria Huudossa sekä Titanik-galleriassa. Yrjölän teoksia kuuluu Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelmiin.

Kasvun kansio -näyttelyä  ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus. Musiikin näyttelyyn on toteuttanut äänitaiteilija Hannu Seppälä.

Tapahtuman tiedot

12.08.2023 - 29.08.2023
Poriginal galleria, Eteläranta 6