Henna Jula: Centripetal

Yön vyöt heijastuvat kosteudesta kiiltäviin kääpiin. Ajat vaihtuvat verkkokalvoissa, kuorissa ja kukkien terälehtien pienissä pisaroissa, jotka kuin lukemattomat linssit kääntävät ympäröivän ilmatilan ylösalaisin. Taivaankappaleiden kiertoratojen kehämäinen liike muodostaa vuosirenkaita, päivänkierto luo pyörteisiä muotoja. Pintajännitys, liike-energia ja keskelle hakeutuvan voiman paine pitävät materiaa yhdessä sekuntien tai vuosituhansien ajan, kunnes se hajoaa ja tulee osaksi jotain muuta.

Keskihakuvoima (engl. centripetal force) saa kappaleen kulkemaan kaarevaa reittiä. Se vaikuttaa massan liikkeisiin, planeettojen kiertoratoihin ja kaiken elävän rakentumiseen. Näyttelyn vesivärimaalauksissa on luonnonmuotoihin pohjaavia modulaarisia muodostelmia. Syklinen liike antaa näille hahmoille muodon ja märän pinnan heijastus värit. Maalia ja maalausten aiheita yhdistävät, leviämisen, sekoittumisen ja eriytymisen tilat. Siveltimenvedot turpoavat paperilla nestemäisen muotoutumisen pysäytyskuviksi.

Henna Jula (s.1990) valmistui Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016 ja asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen edelliset yksityisnäyttelynsä olivat Galleria Huudossa, Porvoon Taidehallissa ja tm•galleriassa. Jula on osallistunut yhteisnäyttelyihin muun muassa Taipeissa, Tukholmassa ja Nykytaiteen museo Kiasmassa. Näyttely Poriginal galleriassa on hänen kahdeksas yksityisnäyttelynsä. Osa näyttelyn teoksista on syntynyt taiteilijaresidensseissä Mustarindassa Hyrynsalmella ja Treasure Hill Artist Villagessa Taiwanissa.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen Taideyhdistys ja Paulon Säätiö.

www.hennajula.com

Tapahtuman tiedot

25.11.2023 - 12.12.2023
Poriginal galleria, Eteläranta 6, 28100 Pori