Henri Airo: Yritys laskea välinpitämättömyyttä

Valokuvataiteilija Henri Airon installaatioteos Yritys laskea välinpitämättömyyttä käsittelee erilaisia tapoja muodostaa siteitä menneeseen ja antaa merkityksiä tapahtumille.

Näyttelyn keskiössä on taiteilijan läheisen kuolema rattijuopumusyliajossa vuonna 2012. Teoksen lähtökohtana on toiminut poliisin yliajosta laatima matemaattinen mallinnus. Yksitoista vuotta sitten tapahtuneella törmäyksellä ei ole silminnäkijöitä ja kuljettaja itse oli liian humalassa muistaakseen mitään. Näin on siis täysin mahdotonta koskaan todella tietää, miten törmäys on tapahtunut.

Näyttelytilaan valokuvista, arkistomateriaalista, tekstistä ja taiteilijan laatimasta fotogrammetrisesta mallinnuksesta rakentuva installaatio on eräänlainen vuoropuhelu matemaattisen mallinnuksen ja kokemuksellisen tiedon välillä. Teos johdattaa katsojan surun ja merkityksen, henkilökohtaisen ja julkisen sekä matemaattisen ja kokemuksellisen tiedon välisille rajalinjoille. Millaista tietoa ja merkityksiä matemaattiset mallinnukset voivat tarjota?

Teosten tuotantoa ja niiden parissa tehtyä työtä on tukenut Föreningen Konstsamfundet sekä Taiteen edistämiskeskus.

//

Henri Airo (s. 1996) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on valmistunut Lahden muotoiluinstituutin valokuvaksen pääaineesta 2021. Airo on kiinnostunut ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Tutkimuksellisessa työskentelyssään hän hyödyntää valokuvia ja muita linssipohjaisia medioita, tekstiä ja arkistomateriaalia. Hänen teoksiaan on esitetty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä muun muassa Amos Rexissä, Krakow Photomonth -taidefestivaalilla Puolassa sekä PhMuseum LAB -taidetilassa Bolognassa.

//

* Fotogrammetria on tieteenlaji, jossa valokuvista tuotetaan matemaattista tietoa laskemalla ja tulkitsemalla niiden kuvaamia etäisyyksiä. Useista valokuvista laskettujen etäisyyksien välillä on mahdollista muodostaa kolmiuloitteisia mallinnuksia tiloista ja objekteista.

Teoksen drone-kuvaus: Ninni Lahti

Tapahtuman tiedot

18.02.2023 - 07.03.2023
Poriginal galleria, alakerta