Marja Viitahuhta & Ánnámáret: Niegut

Näyttelyssä Niegut (Unet, kuvitelmat) nähtävät teokset yhtäältä uusintavat ja toisaalta purkavat saamenmaan luontoon liitettyjä kuvastoja, myyttejä ja oletuksia.

yhteistyössä Ilkka Heinosen ja Turkka Inkilän kanssa

Mitä tapahtuu, kun vanhat uskomukset ja nykyaika kohtaavat ja luomme uusia suhteita vanhoihin kulttuurillisiin merkitsijöihin? Miten voisimme katsoa maisemaa vapaana niistä kuvista, joiden kautta olemme oppineet sitä katsomaan? Miten maiseman muistaminen linkittyy yhtäältä kokemuksiimme, elämiseen paikassa, toisaalta kuviin maisemasta ja lopulta myös uniimme maisemasta?

Näyttelyssä Niegut (Unet, kuvitelmat) nähtävät teokset yhtäältä uusintavat ja toisaalta purkavat saamenmaan luontoon liitettyjä kuvastoja, myyttejä ja oletuksia. Teokset pyrkivät aaltoliikkeeseen, jossa kuvia, maisemia, ääntä, läsnäoloa ja maailmassa olemisen vahvaa tunnetta voi lähestyä vuoroin läheltä ja sitoutuen ja toisaalta myös katsella etäisyyden päästä. Ne kuvaavat sekä todellisia että kuviteltuja, sisäisiä maisemia.

Teosten ytimenä toimii Ánnámáretin joiku ja kunkin joiun oma sisältö, sen avaama maailma ja aihe. Kuhunkin joikuun oman vastauksensa ja vastinparinsa antavat sekä Ilkka Heinosen että Turkka Inkilän musiikilliset eleet että Viitahuhdan liikkuva kuva.

//

Mediataiteilija Marja Viitahuhta ja muusikot Ánnámáret aka Anna Näkkäläjärvi-Länsman (joiku), Ilkka Heinonen (jouhikko) ja Turkka Inkilä (elektroninen musiikki, shakuhachi) ovat työskennelleet yhdessä, Ánnámáretin kutsumina, vuodesta 2018 asti. Työskentely on näkynyt mm mediataidetta ja musiikkia sisältävänä konserttikokonaisuutena Nieguid duovdagat, jossa kunkin musiikkikappaleen rinnalla on sen vastinpariksi luotu videoteos. Lisäksi on toteutettu sarja videoteoksia, joita on esitetty elokuvafestivaaleilla ja screeningeissä ja vuonna 2021 julkaistiin musiikkialbumi Ánnámáret: Nieguid duovdagat. Yhteistyö jatkuu edelleen, laajeten myös galleriatiloissa esitettäviksi videoinstallaatioiksi.

Ryhmän yhteistyö on musiikin ja visuaalisen maailman yhteentulemista ja niiden välistä vuoropuhelua, minkä lisäksi se on myös saamelais-suomalaista poikkitaiteellista yhteistyötä. Viitahuhta on kotoisin Inarista, mutta asuu Helsingissä, kuten myös Inkilä ja Heinonen. Ánnámáret puolestaan elää Nuorgamissa. Yhteistyö rakentuu sekä etäyhteyksien varaan, kunkin taiteilijan itsenäiseen työskentelyyn ja yhteisten suunnittelu- ja harjoitusjaksojen aikana luotuihin ratkaisuihin.

Poriginalissa nähtävän kokonaisuuden sisarnäyttelynä voi pitää Galleria Titanikissa 24.1. – 29.1.2023 esillä olevaa näyttelyä Duovdagat (Maisemat), jossa on samoin esillä Viitahuhdan, Ánnámáretin, Inkilän ja Heinosen yhteistyöstä syntyneitä videoteoksia, tosin eri teoksia kuin Poriginalissa. Teoksistamme kolme, nimeltään Dolat, Jearrat máttaráhkus ja Dološ niegut ovat myös katsottavissa Yle Areenassa ja Yle Teemalla 4.2.2023 alkaen.

Kiitos työskentelymme ja teoksiemme tukemisesta tänä ja aiempina vuosina:

Taike, Koneen säätiö, Alfred Kordelinin säätiö, Sámiráđđi, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Saamelaiskulttuurikeskus Sajos

Yhteystiedot ja nettisivut:

Marja Viitahuhta
marjamikko@hotmail.com
https://www.av-arkki.fi/fi/artists/marja-viitahuhta/

Ánnámáret
anna@annamaret.fi
https://www.annamaret.fi/

Tapahtuman tiedot

28.01.2023 - 14.02.2023
Poriginal galleria, Eteläranta 6, Pori