MUUTOKSEN KUVIA – Jury 2023

Poriginal gallerian näyttelyjuryyn kuuluu kolme Porin taidemuseon edustajaa sekä kolme satakuntalaisen taidekentän nimeämää taiteilijajäsentä. Vuoden 2023 juryn taiteilijajäsenistö esittäytyy Poriginal galleriassa kolmen satakuntalaisen taiteilijan ryhmänäyttelyllä. Taiteilijat edustavat kolmea paikallista taiteilijaseuraa ja heidän tehtävänään oli vertaisarvioida Poriginal galleriaan saapuneita hakemuksia koskien tulevan vuoden 2023 näyttelyaikoja.

Juryn taiteilijajäsenet käsittelevät kaikki tuotannossaan muutoksen teemoja, joten se oli luonteva lähtökohta yhteiselle näyttelylle. Jokaisella on teemaan oma näkökulmansa ja käsittelytapansa, mikä tuo syvyyttä ja moniulotteisuutta näyttelyyn. Niin ihminen, luonto kuin taidekin ovat jatkuvassa muutosprosessissa.

KATI VALKONEN, Porin taiteilijaseura

Usein teosteni taustalla on jokin ristiriita. Tämä ristiriita ei toisaalta useinkaan ratkea – joskus jäljellä on entistä enemmän kysymyksiä. Maalaan kerroksia, peittäen ja pyyhkien, yhä uudestaan. Joskus käytän myös vanhempia teoksiani uusien pohjana. Maalaus muuttuu prosessin aikana, mutta siinä on aina mukana myös aiemmat kerrokset ja niiden vaikutukset lopputulokseen. Pidän ajatuksesta, että teoksen syntyprosessi on samantyyppinen kuin ihmiselämän joskus kipeätkin muutosprosessit. Kulkemamme matka vaikuttaa meihin enemmän kuin joskus haluaisimmekaan, mutta monenlaisista lähtökohdista ja monenlaisia reittejä voi päätyä hyvään lopputulokseen ja jokainen tapahtuma matkan varrella on osa sitä, mitä nyt olemme. Teokseni tässä näyttelyssä ovat abstrakteja temperamaalauksia.

MERJA ALA-OLLA, Rauman taidegraafikot

Punaiset auringonlaskut ihastuttavat, mutta samalla ne kertovat elinympäristömme muutoksesta. Katsoja näkee maiseman kauneuden ja auringonlaskun värien hehku vie ajatuksen pois ilmansaasteista, jotka värjäävät auringon punaiseksi. Samanlainen ristiriitainen suhtautuminen on voikukkiin. Voikukat kelpaavat syötäviksi ja voikukan haituvapallojen puhaltaminen valmistujaiskuviin vertauskuvaksi uudelle tulevaisuudelle ja toiveelle paremmasta huomisesta, mutta suurin osa pitää sitä ärsyttävänä rikkaruohona. Voikukkien vapaus kasvaa ja levitä lisää luonnon monimuotoisuutta. Olen yhdistänyt teoksiini kaksi ristiriitaista tunteita herättävää aihetta. Teokseni ovat uniikkeja puupiirroksia, joissa on muutamia yksityiskohtia akryylimusteella.

EVE ALASAARELA, Nyte

Pidän sanasta luominen – yhteyden luominen, lumen luominen, nahan luominen. Luominen on muutosta, usein pelottavaakin, mutta muutoksen vastustaminen toisaalta estää elämästä, sillä elämä on muutos, alati liikkeessä olevaa energiaa. On siis vain luonnollista, että ihmisenä oleminenkin on prosessi, jatkuvaa transformaatiota. Antautuminen muutokselle on vapaan virtauksen sallimista ja siitä maalaamisessanikin on kyse. Kehollisuus on työskentelyni lähtökohta, tunnen hengityksen liikkeen, avaudun aistimaan soluissani kohisevan elämän, heittäydyn myötävirtaan, maalaan.

Tapahtuman tiedot

07.01.2023 - 24.01.2023
Poriginal galleria, Eteläranta 6, Pori