Ennätysmäärä hakemuksia Poriginal galleriaan

Porin taidemuseon ylläpitämä Poriginal galleria muuttaa nykyiseltä paikaltaan taidemuseorakennukseen tammikuussa 2025. Galleriatilana vuodesta 1984 asti toiminut vanha suolamakasiini osoitteessa Eteläranta 6, tarjosi kiitetyt puitteet kuvataiteen ripustamiselle mutta ei enää vastannut nykyajan saavutettavuusvaatimuksia. Taidemuseolla galleriaan pääsyn rajoitteena eivät enää ole portaat eikä kynnykset ja galleriatoimintaa voidaan kehittää uudella tavalla.

Avoin haku Poriginal gallerian vuoden 2025 näyttelykalenteriin oli ajalla 1.–30.4.2024. Poriginal galleriaan osoitettujen näyttelyaikahakemusten määrä on kasvanut vuosittain. Uusi tila kiinnosti taiteilijoita ja hakemuksia saapui määräaikaan mennessä ennätykselliset 275 kpl. Hakemusten taso on korkea ja niissä esitetyt näyttelysuunnitelmat ovat yleisesti ottaen mielenkiintoisia ja myös taidemuseoon sijoittuvan gallerian profiiliin sopivia.

“Myönnettäviä näyttelyaikoja on kuusi. Näyttelykalenteriin mahtuu vain noin 2 % tarjotuista näyttelyistä, joten valitettavan monta hyvää näyttelysuunnitelmaa täytyy jättää pois vuoden 2025 ohjelmasta.” toteaa Poriginal gallerian tuottaja Kai Ruohonen.

Poriginalin uusi profiili ja tila ohjaavat näyttelykalenterin rungon muotoutumista. Näyttelyaikoja on aiempaa vähemmän, mutta tuleva sykli mahdollistaa pidemmän esilläoloajan kullekin näyttelylle, mikä on taiteilijan kannalta mielekästä, samoin kuin yleisölle aikaa kohdata näyttely.

“Uudistunut Poriginal galleria mahdollistaa huomion ja resurssien kohdentamisen valittuihin näyttelyhankkeisiin aikaisempaa paremmin. Porin taidemuseolle on arvokasta kehittää museon ja taiteilijoiden välisiä vuorovaikutustilanteita kestävällä ja taiteellisiin sisältöihin keskittyvällä tavalla. Poriginal galleria avaa yleisölle korkeatasoisen ja pääsymaksuttoman ikkunan suomalaisen taidekentän tekijöihin Porin taidemuseon kansainvälistä ja kotimaista nykytaidetta esittelevässä näyttelyohjelmassa ” kertoo intendentti Arttu Merimaa.

Jury kokoontuu elokuussa

Näyttelyohjelman laatii tehtävään muodostettava jury. Näyttelyjuryyn kuuluu taidemuseon henkilökuntaa sekä yksi ulkopuolinen kutsuttu kuvataiteen ammattilainen. Jury perehtyy hakemusaineistoon kesän aikana ja kokoontuu elokuussa valitsemaan kuusi näyttelyä vuoden 2025 ohjelmaan.

Näyttelykalenteriin valituille taiteilijoille/taiteilijaryhmille ilmoitetaan myönteisestä päätöksestä juryn kokousta seuraavana päivänä.

Kaikille hakijoille ilmoitetaan kalenteriin valittujen taiteilijoiden/taiteilijaryhmien ilmoitettua ottavansa heille myönnetyn ajan vastaan.

Porin taidemuseo kiittää kaikkia hakijoita ja toivottaa hyvää kesää.

Lisätietoja:
Kai Ruohonen, tuottaja, Poriginal galleria, kai.ruohonen@pori.fi
Arttu Merimaa, intendentti, Porin taidemuseo, arttu.merimaa@pori.fi

Tapahtuman tiedot