Riikka Aihinen

The Box and the Sea

”Pitää mennä sisälle, jotta voi nähdä ulos.” Tämä ajatus on punainen lanka tässä näyttelyssä. Näyttelyn idea on saanut alkunsa 2017. Se kertoo matkasta sisäisessä maailmassani. Ajatukset ovat muhineet mielessäni, jalostuneet ja lopulta konkretisoituneet kuviksi. On kyse kommunikoinnista ja halusta tulla sisäisesti nähdyksi itselle ja muille. Sarjan teoksia on ollut esillä keväällä 2022 Helsingissä Tm-galleriassa ja nyt Porissa.

Prosessin aikana olen pohtinut traumojen vaikutusta olemassaolon kokemiseen ja traumojen kautta opittujen maneereiden merkitystä. Näyttelyn nimi ”The Box and the Sea” viittaa mielen rajallisuuteen ja rajattomuuteen. Se kuvastaa mielen kulkua suljetussa tilassa sekä sen kapasiteettia kulkea äärettömyyteen saakka. Näyttelyssä on esillä teoksia kahdesta sarjasta, joissa tarkastellaan aihetta eri näkökulmista.

The Walk-sarjan teoksissa kuvaan mielen liikettä tai ne voi nähdä elämän kulkuna. Kuva muodostuu rytmistä ja toistosta. Maalausprosessilla on niissä suuri merkitys. Ne kuvaavat mielen sisällä kulkemista ja sen vankina olemista. On kyse myös mielen hallinnan tarpeesta ja siihen liittyvistä tunteista. Maalauspohjan reunat symboloivat mielen rajoja ja maalauspohja itsessään kuvaa sisäistä tilaa. Teokset kuvaavat sisäisessä tilassa eli ”boxissa” olemista.

Siveltimenvedot muodostavat kuvapintaan kuin muurin tai seinän, joka vihjaa näkemisen esteestä tai piilopaikasta. Se estää minua näkemästä itseäni tai muita näkemästä minua. Se on itse aiheutettu elementti, joka seisoo sisäisten paikkojeni välissä tai minun ja ulkomaailman välissä. Siveltimenvedot rytmittävät kuvapintaa. Vedot kulkevat kuin ajatukset tai askeleet, kääntyen aina reunan tullessa vastaan, kunnes lopulta tila loppuu.

The Box-sarjan maalauksissa kuvaan mielen paikkoja, niiden välisiä suhteita ja niissä esiintyviä tunnetiloja. Niissä toistuvat muutamat elementit, joita liikuttamalla pohdin niiden merkityksiä ja voimakkuuksia. Näitä paikkoja ovat esimerkiksi traumamuistoja sisältävät paikat sekä mielen pakopaikat.

Riikka Aihinen (s.1976) on toiminut taidemaalarina vuodesta 1999. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista 2004 ja täydentänyt opintojaan Lahden Muotoiluinstituutissa Taiteen perusopettajan pedagogisilla opinnoilla. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Turussa. Tämä näyttely on hänen seitsemäs yksityisnäyttelynsä. Lisäksi hän on osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin uransa aikana. Hänen teoksiaan on nähtävillä tänä vuonna Poriginalissa Porissa ja vuonna 2024 Forum Boxissa Helsingissä.

Taiteessaan hän pyrkii koskettamaan rajapintaa, jossa maalaus ja olemassaolo kohtaavat. Teokset kuvaavat sisäistä maailmaa. Maalaus ilmaisumuotona on Aihiselle luontainen ja hän etsii uutta liikkuessaan sen raamien sisällä.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Tapahtuman tiedot

02.09.2023 - 19.09.2023
Poriginal galleria, Eteläranta 6