Saimi Suikkanen: Notes on swimming

Ponnistan jaloillani kaakeliseinästä ja sukellan turkoosiin veteen. Kuplat purkautuvat suustani kauhoessani eteenpäin. Kaikki hidastuu hetkeksi. Pian nousen pintaan ja korviini kantautuu vesijumpan taustalla soiva musiikki. Painan pääni takaisin pinnan alle ja liu’un veden lempeään syleilyyn.

Innostuin keväällä uimisesta. Olin pitänyt vuosien taukoa uimahalleista ja unohtanut, miten rentouttavaa ja kokonaisvaltaista liikuntaa uiminen on. Rakastuin harrastukseen heti ja pian uimahallikäynneistä tuli viikkojeni kohokotia. Lopulta turkoosi vesi lipui maalauksiini asti.

Näyttelyn teoksissa olen kuvannut uimahallikäynneilläni esiin nousseita aiheita. Minua viehättää uimahallien kaakelien peittämä estetiikka, kloorisen veden tuoksu, sekä erityisesti kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa. Maalauksissani pohdin, miten uimisen aikaansaamia kehollisia tuntemuksia voisi kuvata kankaalla. Voiko maalausten keinoin tavoittaa eukalyptuksen tuoksuisen höyrysaunan utuista tunnelmaa, tai meditatiivista hetkeä altaan pohjaan sukeltaessa? Toisinaan teoksiin päätyvät arkisemmat aiheet, kuten aina täynnä olevat lokerikot tai altaan reunalla odottavat sandaalit.

Olen pitkään tehnyt teoksia käyttäen valokuvia teosteni lähtökohtana. Tässä sarjassa lähestymistapa on ollut erilainen, sillä uimahalleissa ei voi valokuvata. Näyttelyn teokset ovatkin syntyneet pääasiassa uimahallireissujen jälkeen tekemieni muistiinpanojen ja luonnosten pohjalta.

//

Saimi Suikkanen (s.1994) on Helsingissä asuva imatralaislähtöinen kuvataiteilija. Hän valmistui kuvataitelijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2017 ja viimeistelee tällä hetkellä Kuvataiteen maisterin opintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto.

Tapahtuman tiedot

26.11.2022 - 20.12.2022
Poriginal galleria