Tiina Palmu

Light Light

Uuden näyttelyni nimi Light Light on käännettävissä monella tapaa. Se voi olla kevyt kevyt, valo valo, kevyt valo tai sytytä valo.

Light Light osoittaa kohteisiin, jotka ovat olemassa hennosti ja jotka voivat ilmentyä näkyviksi hetkellisesti, miltei materiaalittomasti ja joskus lähes näkymättömästi.

Näyttelyssä esitettävät teokset rakentuvat muutamista materiaalisista osista, muutoksista ja piilevistä kuvista. Ilmassa voi leijua h/aaveita, mielen ohjelmointeja, monumentteja ja fysiikan lakeja ja tuulen, valon sekä kielen muovaamina niistä muodostuu osasia teoksiin, joiden lopullinen kuvallinen voima vahvistuu mielessä.

Liikkuvan kuvan installaatio Auringonpaistekokoelma luo tilan seinille eri aikojen ja muistojen kokoelman keräämällä yhteen seinille heijastuneita valoläiskiä. Nämä arkisuudessaan helposti ohitettavat näkymät ottavat nyt suuren roolin ja ikään kuin heijastavat takaisin ajallisen perspektiivin sekä haasteen pohtia havaintojen laatua ja kaikkialla piileviä kuvia sekä niiden vaeltavaa luonnetta.

Teosten kanssa olen mietiskellyt, milloin kuva alkaa olla kuva, ajatus selkeä, sanat merkityksiä ja tieto ymmärrystä. Koen kuvallisuuden olevan luoteeltaan liikkuvaa ja olemassa myös silloin kun huomio ei siihen yllä. Siksi on kiinnostavaa pitää mielessä miten paljon kuvia jää aistien ulkopuolelle ja kuinka rajautunut katse on, sen kohdistaminen johonkin tiettyyn suuntaan on radikaali teko. Näyttelyn teosten voi ajatella olevan vaiheessa, jossa ne ovat juuri nyt havaittavissa, mutta edelleen muuntumassa joko näkymättömiin tai vahvemmin esiin.

Osaltaan näyttelyä on inspiroinut tapahtuma, jossa koin ympäristön muuttuvan nopeasti: Aluksi huone jossa olin, oli persikan sävyinen, lämmin ja raikas, mutta kun luin vahvan tunteen nostattaman kirjeen, huone oli äkisti sävyiltään sinisenharmaa, tukkoinen, terävä ja viileä. Muutos edelliseen kuvaan oli niin nopea, että jäin pohtimaan, millainen näkymä todellisuudessa on ja miten usein havaintoni siitä muuttuu huomaamattani.

Light Light on kuin kevyt ymmärrys pyörryttävien teemojen äärellä ja kokemuksellinen liukuma näkyvän ja näkymättömän välillä.

Tapahtuman tiedot

03.06.2023 - 20.06.2023
Poriginal galleria, Eteläranta 6